Om Kranio Sakral terapi:
Kraniet består normalt af 22 knogler, der alle, med undtagelse af underkæben, står i forbindelse med hinanden gennem suturer.
Suturer er samlingerne mellem knoglerne. Se kraniet herunder:

Kraniet består normalt af 22. knogler, der alle med undtagelse af undtagen underkæben står i forbindelse med hinanden gennem suturer, som er samlingerne mellem knoglerne.
Spændingstilstande:
Kraniets overflade består af 8 pladeknogler. Fra at være kun delvis udviklede hos små børn, udvikles de gennem barndommen. Omkring 10 års alderen ser de sammenvoksede ud, men i suturerne er der en meget lille men vigtig bevægelsesmulighed.
Det er blandt andet dem vi arbejder med i Kranio-Sakral terapi. Er der spænding i suturerne eller lapper pladeknoglerne over hinanden, opstår der også spænding andre steder og der kan ske klemning af vener, arterier og nerveforbindelser.
Kranio-Sakral systemet består ud over kraniet af rygsøjlen, korsbenet og halebenet.
Indeni i alle disse knogler er centralnervesystemet, der består af:
Hjernen, rygmarven og rygmarvsnerver.
Cerebrospinalvæsken:
Disse dele beskyttes af cerebrospinalvæsken, membraner, bindevæv og muskler.
Cerebrospinalvæsken flyder i hjernen og rygsøjlen.

Hjernen kan indeholde 135-150 ml væske og der produceres ca. 500 ml/ døgnet. Det er et udtryk for at den udskiftes 3-4 gange i døgnet.
I hjernens hulrum (ventriklerne) filtreres cerebrospinalvæsken fra det øvrige blod og løber via et lille afløb ned i rygsøjlen.
Væskens funktion er blandt andet at beskytte centralnervesystemet og bringe ilt til & affaldsstoffer fra cellerne i centralnervesystemet.
Væsken tilfører altså centralnervesystemet næring & fungerer som ”støddæmper” og ”renseværk”.
Det Kranio-Sakrale rytme:
Holder man blidt på kraniet.. med 5 grams tryk, mærkes bevægelse, der er udtryk for, hvor hurtigt og ubesværet denne væske flyder. Dét er Kranio-Sakral rytmen, lige som der i kroppen også er en hjerterytme og en åndedrætsrytme.
Behandlingen får cerebrospinalvæsken til at flyde friere, da hjernemembranerne bliver mere afspændte og blodtilførselen øges.
Dette øger kroppens muligheder for at heale, og det kan forbedre koncentrationen og give ro og lethed i krop og sind.
Bindevævsteknik – Rosenberg Teknik®
Bindevævet ligger imellem organer, muskler og knogler og holder sammen på disse. En muskel er en bindevævshinde, en muskelhinde – med muskelfibrene lejret heri.
Når muskelhinden bliver afspændt bliver muskelfibrene ligeledes afspændt. Derfor kan man med Rosenberg teknikken løsne en muskel med et let tryk på muskelhinden i stedet for at mase dybt i muskelens modstand.